GA TERUG
.

Bekijk een ander onderzoek

1. MIBG-scintigrafie
> klik hier
2. PET-CT Choline
> klik hier
3. PET-CT FDG onderzoek
> klik hier

Octreotide-scintigrafie

Maak uw keuze

Academisch Medisch Centrum
Meibergdreef 9
1105 AZ, Amsterdam
http://www.amc.nl


Octreotide-scintigrafie


Doel
Met behulp van een octreotide-scintigrafie is het mogelijk om ziekteprocessen in het lichaam op te sporen. Met behulp van een radioactieve vloeistof kan de plaats van het ziekteproces in beeld worden gebracht.

Voorbereiding
Bepaalde geneesmiddelen kunnen van invloed zijn op dit onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt met u of, en wanneer, u uw medicatie moet stoppen.

Verloop
Het onderzoek duurt meerdere dagen. De eerste dag krijgt u een radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm toegediend. Deze vloeistof moet eerst door het lichaam worden opgenomen. Op de tweede dag wordt de scan gemaakt. Hierbij ligt u op een onderzoekstafel en maken we vanuit verschillende richtingen foto’s.
Een gedeelte van de toegediende radioactieve stof wordt via de darm uitgescheiden. Dit is te zien op de foto’s en maakt het beoordelen van de buik moeilijker. Het is daarom soms nodig op de derde dag een extra scan te maken van de buik. In de tijd tussen de foto’s heeft de inhoud van de darm zich kunnen verplaatsen. Door de opnamen van beide dagen te vergelijken, kan er een beter oordeel over de buik worden gevormd. Het is voor de kwaliteit van het onderzoek belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen.


Duur
De injectie op de eerste dag duurt 5 minuten.
Het maken van de scans op de tweede dag duurt 1 uur en 15 minuten. Wanneer er een scan gemaakt moet worden op de derde dag duurt dit 30 minuten.
 

Nazorg
Voor zover bekent zijn er geen bijwerkingen en risico’s aan het onderzoek verbonden.

Uitslag
Nadat de scan gemaakt is, en voordat u de afdeling kan verlaten, wordt de kwaliteit en volledigheid van het onderzoek beoordeeld door de arts (nucleair geneeskundige). Naar aanleiding van deze beoordeling kunnen aanvullende (extra) opnamen gemaakt worden. Als extra opnamen nodig zijn, neemt dit meer tijd in beslag. Op een later tijdstip wordt het onderzoek nauwkeurig bekeken door een nucleair geneeskundige. Deze maakt een verslag voor uw behandelend arts. Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken.

Aandachtspunten
Wanneer u zwanger bent of denkt dit te zijn, moet u dit melden voor het onderzoek begint. Als het voor u niet strikt noodzakelijk is, stellen wij het ongeboren kind niet bloot aan straling. Ook als u borstvoeding geeft moet u dit te bespreken met de nucleair geneeskundige. Indien u van uw arts een aanvraagformulier gekregen, geef deze dan af bij iemand aan de balie. Verder moet u een geldig identiteitsbewijs en uw verzekeringspapieren meenemen.

Printdatum: 21-02-2019 om 4:12
Kijk voor meer informatie op amc.infobuddy.nl
Deze brochure is onder voorbehoud van fouten en/of eventuele wijzigingen.
Resultaat octreotidescintigrafie

Doel

Met behulp van een octreotide-scintigrafie is het mogelijk om ziekteprocessen in het lichaam op te sporen. Met behulp van een radioactieve vloeistof kan de plaats van het ziekteproces in beeld worden gebracht.
vorige