GA TERUG
.

Bekijk een ander onderzoek

1. MIBG-scintigrafie
> klik hier
2. Octreotide-scintigrafie
> klik hier
3. PET-CT FDG onderzoek
> klik hier

PET-CT Choline

Maak uw keuze

Academisch Medisch Centrum
Meibergdreef 9
1105 AZ, Amsterdam
http://www.amc.nl


PET-CT Choline


Doel
Een PET CT-scan Choline is een gecombineerd onderzoek. Deze bestaat uit een PET-scan en een CT-scan. Met de PET-scan kijken we hoe uitgebreid de prostaatkanker is. Of we kijken hoe bepaalde levertumoren zich gedragen. Met de CT-scan krijgen we uitgebreide informatie over hoe uw lichaam in elkaar zit.

Voorbereiding
Eten en drinken vooraf aan het onderzoek
U moet 4 uur nuchter zijn voor het onderzoek. Dat betekent dat u niets meer mag eten vanaf 4 uur voor het onderzoek. Het drinken van water mag wel, ander drinken is niet toegestaan. Wanneer het onderzoek ’s middags is mag u gewoon ontbijten, als u maar 4 uur van tevoren nuchter bent.
 
Gebruikt u medicijnen?
Dan kunt u deze op de gewone tijd met water innemen.
 
Kleding
ï‚· Metalen voorwerpen kunnen de beelden van de PET CT-scan beïnvloeden. U kunt daarom het beste onder- en bovenkleding dragen zonder metaal. Let erop: er zit ook metaal in de haakjes en beugels van de beha, ritssluitingen, knopen en drukkers!
ï‚· Op de afdeling kunt u gebruikmaken van een kluisje om uw spullen in te bewaren tijdens het onderzoek.


Verloop
U krijgt een infuus en u wordt gemeten en gewogen.
Als u angstig bent in kleine ruimtes (claustrofobie), kunt u een rustgevend medicijn krijgen. Daar kunt u om vragen als u zich meldt bij de balie. Maar houdt u er dan wel rekening mee dat u zich dan een uur eerder moet melden bij de balie. Het medicijn heeft namelijk tijd nodig om in te werken! Houdt u er ook rekening mee dat u tot 8 uur na het innemen hiervan niet mag autorijden! Zorg dus voor vervoer terug naar huis.
 
Als u het infuus heeft gekregen, kan het zijn dat u nog even moet wachten in een zitkamer. U krijgt dan een fles water met contrastmiddel erin. Hierdoor kunnen we het maag-darmkanaal beter in beeld brengen op de scan. U wordt daarna opgehaald voor de scan. Voordat de scan gemaakt wordt vragen wij u nog een keer goed uit te plassen. Als u op de tafel bij de scan ligt krijgt u een radioactieve stof toegediend via het infuus. Als dat is gedaan moet u de armen boven het hoofd doen en start de scan.
 
Soms geven wij een contrastmiddel via het infuus, tijdens het maken van de scan. Dit krijgt u om de vaten en organen beter zichtbaar te maken.


Duur
Het onderzoek duurt in totaal 1 uur en 10 minuten.
De voorbereiding duurt 30 minuten. Het maken van de foto’s duurt 40 minuten.


Nazorg
Contrastvloeistofbijwerkingen
Als wij gebruik maken van contrastvloeistof via het infuus bij uw onderzoek, dan kunnen er bijwerkingen optreden (contrastallergie). Heeft u eerder last gehad van bijwerkingen toen röntgencontrastvloeistof bij u gebruikt werd? Of bent u overgevoelig voor jodiumhoudende stoffen? Neem dan vooraf contact op met uw behandelend arts. Meld dit ook op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Door de verbetering van het contrastmiddel komen bijwerkingen tegenwoordig nog maar weinig voor. En als er toch bijwerkingen optreden, zijn ze over het algemeen goed te behandelen.
 
Heeft u een verminderde nierfunctie?
Als u een contrastmiddel via het infuus toegediend krijgt, controleren we altijd de nierfunctie vooraf aan het onderzoek. Hiervoor is van tevoren wat bloed bij u af genomen. Bij mensen met een verminderde nierfunctie en bepaalde risicofactoren kan de contrastvloeistof, die via het infuus wordt gegeven, schadelijk zijn voor de nieren. Om de nieren te beschermen krijgt u voor en na het onderzoek extra vocht toegediend; meestal via een infuus. Dit gebeurt meestal op de Dagbehandeling.
 
Heeft u een ernstige verminderde nierfunctie?
Dan wordt als voorzorgsmaatregel geen contrastmiddel via het infuus gegeven. U kunt wel het contrastmiddel drinken. Dit heeft géén schadelijk effect op de nieren. Er is dan géén kans op een allergische reactie.


Uitslag
De medewerkers van de afdeling Nucleaire Geneeskunde bespreken de uitslag van het onderzoek niet met u. Op uw eerstkomend bezoek aan uw behandelend arts of via een telefonische afspraak bespreekt deze de uitslag met u.

Aandachtspunten

Wanneer u zwanger bent of denkt dit te zijn, moet u dit melden voordat het onderzoek begint. Als het voor u niet absoluut noodzakelijk is, stellen wij het ongeboren kind niet bloot aan straling. Ook als u borstvoeding geeft, moet u dit bespreken met de nucleair geneeskundige.

 

Wat moet u meenemen naar het ziekenhuis?

ï‚· Als u naar het ziekenhuis komt neemt u de volgende zaken mee:

o uw ziekenhuispatiëntenpas;

o uw verzekeringspapieren;

o warme, gemakkelijk zittende kleding, zonder metalen voorwerpen als ritsen en knopen;

o voor patiënten met suikerziekte: medicijnen en iets om te eten.

ï‚· Heeft u een blaascatheter? Of gebruikt u incontinentiemateriaal? Het is voor het onderzoek van belang dat u dit kunt verwisselen. Neem daarom extra materiaal mee. Wij raden u aan om uw sieraden thuis te laten.

ï‚· Een uitneembaar kunstgebit moet u tijdens de scan even uitdoen. Tijdens de voorbereidingen mag u het kunstgebit wel inhouden.

 

Tip – De scan (zonder de voorbereidingstijd) duurt ongeveer 50 minuten. Om deze tijd aangenaam door te komen, kunt u een CD meenemen om naar te luisteren. Een CD speler is voor dit doel op de afdeling aanwezig. Printdatum: 21-02-2019 om 5:09
Kijk voor meer informatie op amc.infobuddy.nl
Deze brochure is onder voorbehoud van fouten en/of eventuele wijzigingen.

Doel

Een PET CT-scan Choline is een gecombineerd onderzoek. Deze bestaat uit een PET-scan en een CT-scan. Met de PET-scan kijken we hoe uitgebreid de prostaatkanker is. Of we kijken hoe bepaalde levertumoren zich gedragen. Met de CT-scan krijgen we uitgebreide informatie over hoe uw lichaam in elkaar zit.
vorige