GA TERUG
.

Bekijk een ander onderzoek

1. MIBG-scintigrafie
> klik hier
2. Octreotide-scintigrafie
> klik hier
3. PET-CT Choline
> klik hier

PET-CT FDG onderzoek

Maak uw keuze

Academisch Medisch Centrum
Meibergdreef 9
1105 AZ, Amsterdam
http://www.amc.nl


PET-CT FDG onderzoek


Doel
Een PET CT-scan is een gecombineerd onderzoek. Deze bestaat uit een PET-scan en een CT-scan. Met de PET-scan bekijken we veranderingen in de stofwisseling. We kunnen dan afbeeldingen maken van ziekteprocessen in het lichaam. Met de CT-scan krijgen we uitgebreide informatie over hoe uw lichaam in elkaar zit.

Voorbereiding

Wat mag u eten en drinken de dag voor het onderzoek?

ï‚· U moet nuchter zijn voor het onderzoek. Dat betekent dat u niets meer mag eten na 24.00 uur. Alleen wanneer het onderzoek ’s middags is, mag u tot 6 uur voor het onderzoek nog een licht ontbijt nemen. Bijvoorbeeld 1 of 2 boterhammen of beschuitjes met kaas of vleeswaren.

ï‚· 6 uur voor het onderzoek mag u geen suikerhoudende dranken drinken, ook geen vruchtensap of hoestsiroop. U mag bijvoorbeeld wel water, thee (zonder melk-en-suiker), koffie (zonder melk-en-suiker) en light-frisdrank (met suikervervangers) drinken.

ï‚· 24 uur vooraf aan het onderzoek moet u 2 liter vocht drinken.

 

Gebruikt u medicijnen?

Dan kunt u deze op de gewone tijd met water innemen. Heeft u suikerziekte? Lees dan ook het stukje ‘Patiënten met suikerziekte’.

Lichamelijke inspanning voor het onderzoek

Vanaf 24 uur voor het onderzoek mag u geen zware lichamelijke activiteit meer doen. U mag bijvoorbeeld niet sporten. Dit kan namelijk invloed hebben op de uitslag van de PET CT-scan.

 

Kleding

ï‚· Metalen voorwerpen kunnen de beelden van de PET CT-scan beïnvloeden. U kunt daarom het beste onder- en bovenkleding dragen zonder metaal. Let erop: er zit ook metaal in de haakjes en beugels van de beha, ritssluitingen, knopen en drukkers! Om de beste kwaliteit van het onderzoek te krijgen, is het belangrijk dat u zich warm kleedt,

ook tijdens de rit naar het ziekenhuis. Trek daarom iets warms aan vóór en tijdens het onderzoek.

ï‚· Op de afdeling kunt u gebruikmaken van een kluisje om uw spullen in te bewaren tijdens het onderzoek.

 

Patiënten met suikerziekte

Als u suikerziekte heeft is het belangrijk dat uw bloedsuikerwaarde goed geregeld is. Is dat niet het geval? Neem dan contact op met uw behandelend arts.

Voor patiënten met suikerziekte gelden ook speciale regels op de dag van het onderzoek:

ï‚· Onderzoek in de ochtend:

Wanneer het PET CT-onderzoek in de ochtend plaatsvindt, moet u nuchter komen. U neemt dan géén insuline of tabletten voor uw suikerziekte. Na de scan mag u uw insuline/tabletten innemen en iets eten. Vergeet daarom niet uw medicijnen en iets te eten mee te nemen!

ï‚· Onderzoek in de middag:

o Als het onderzoek in de middag plaatsvindt, mag u tot 6 uur voor het onderzoek een licht ontbijt hebben. Bijvoorbeeld 1 of 2 boterhammen of beschuitjes met kaas, vleeswaren of jam.

o Gebruikt u tabletten? Sla de ochtenddosering over. Na de scan kunt u ze weer innemen.

o Spuit u insuline? Op de ochtend van het onderzoek spuit u de helft van de normale dosering. Na de scan mag u weer eten en kunt u de rest van de insuline spuiten.


Verloop
Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de ‘PET-CT en MRI’ op Z-0.
ï‚· Heeft u een afspraak vóór 8.00 uur? Dan moet u zich melden op de afdeling Nucleaire Geneeskunde op F2NO en niet op Z-0.

U krijgt een infuus en wij bepalen uw bloedsuikerwaarde. Als de bloedsuikerwaarde te hoog is, kan het onderzoek niet plaatsvinden.
Als u een PET CT-scan van het hoofd-hals gebied krijgt, of als u angstig bent in kleine ruimtes (claustrofobie), kunt u een rustgevend medicijn krijgen. Houd er wel rekening mee dat u tot 8 uur na het innemen hiervan niet mag autorijden!
Daarna komt u op een bed te liggen in een kamer met gedimd licht, zodat u helemaal tot rust komt. Na een kwartier wordt de radioactieve vloeistof toegediend. Hierna moet u nog 30 minuten stil blijven liggen. Het is belangrijk dat u tijdens deze periode niet beweegt en niet praat om de spieractiviteit zoveel mogelijk te beperken. Hierna kunt u naar een zitruimte gaan. In de zitruimte staat een fles water voor u klaar. Het kan zijn dat er in de fles ook contrastmiddel zit. Hierdoor kunnen we het maagdarmkanaal beter zichtbaar maken op de scan. Het contrastmiddel in deze fles is niet schadelijk voor uw nieren. Het is de bedoeling dat u die hele fles leegdrinkt. Vlak voordat wij de PET CT-scan maken, moet u uw blaas helemaal leegplassen.
Soms geven wij een contrastmiddel via het infuus, tijdens het maken van de scan. Dit krijgt u om de vaten en organen beter zichtbaar te maken.


Duur
Het onderzoek duurt in totaal 2,5 uur.
De voorbereiding op de scan duurt 1 uur en 45 minuten. Het maken van de foto’s duurt 45 minuten.


Nazorg
Wat zijn de bijwerkingen en risco’s?
ï‚· Contrastvloeistofbijwerkingen
Als wij gebruik maken van contrastvloeistof via het infuus bij uw onderzoek, dan kunnen er bijwerkingen optreden (contrastallergie). Heeft u eerder last gehad van bijwerkingen toen röntgencontrastvloeistof bij u gebruikt werd? Of bent u overgevoelig voor jodiumhoudende stoffen? Neem dan vooraf contact op met uw behandelend arts. Meld dit ook op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Door de verbetering van het contrastmiddel komen bijwerkingen tegenwoordig nog maar weinig voor. En als er toch bijwerkingen optreden, zijn ze over het algemeen goed te behandelen.
ï‚· Heeft u een verminderde nierfunctie?
Als u een contrastmiddel via het infuus toegediend krijgt, controleren we altijd de nierfunctie voor het onderzoek. Hiervoor is van te voren wat bloed bij u af genomen. Bij mensen met een verminderde nierfunctie en bepaalde risicofactoren kan de contrastvloeistof, die via het infuus wordt gegeven, schadelijk zijn voor de nieren.
Om de nieren te beschermen krijgt u extra vocht toegediend voor en na het onderzoek, meestal via een infuus. Dit gebeurt meestal op de Dagbehandeling.
ï‚· Heeft u een ernstige verminderde nierfunctie?
Dan wordt als voorzorgsmaatregel geen contrastmiddel via het infuus gegeven. U kunt wel het contrastmiddel drinken. Dit heeft géén schadelijk effect op de nieren. Er is dan géén kans op een allergische reactie.


Uitslag
Na het maken van de scan wordt gekeken of het onderzoek gelukt is. Als het onderzoek goed gegaan is mag u de afdeling verlaten. Het kan zijn dat het nodig is meer opnamen te maken. Zij zijn dan een aanvulling op de zojuist gemaakte foto’s. Het maken van deze extra foto’s neemt meer tijd in beslag.
Later bekijken de artsen (nucleair geneeskundige en radioloog) het onderzoek nauwkeurig. Ze maken een verslag voor uw behandelend arts. Van uw behandelend arts hoort u de uitslag van de scan. De uitslag krijgt u niet meteen na de scan.


Aandachtspunten

Wanneer u zwanger bent of denkt dit te zijn, moet u dit melden voordat het onderzoek begint. Als het voor u niet absoluut noodzakelijk is, stellen wij het ongeboren kind niet bloot aan straling. Ook als u borstvoeding geeft, moet u dit bespreken met de nucleair geneeskundige.

 

Wie mag u meebrengen?

Begeleiders, die meekomen naar het PET CT-scan, mogen bij het grootste gedeelte van het onderzoek niet bij de patiënt blijven. Ouders van (kleine) kinderen mogen, als dat nodig is, wel bij het kind blijven tijdens de voorbereiding van de scan.

Wij vragen u geen kinderen mee te nemen naar het onderzoek, die niet zelf het onderzoek ondergaan. 

 

 Printdatum: 21-02-2019 om 5:18
Kijk voor meer informatie op amc.infobuddy.nl
Deze brochure is onder voorbehoud van fouten en/of eventuele wijzigingen.
Resultaat PET-CT onderzoek

Doel

Een PET CT-scan is een gecombineerd onderzoek. Deze bestaat uit een PET-scan en een CT-scan. Met de PET-scan bekijken we veranderingen in de stofwisseling. We kunnen dan afbeeldingen maken van ziekteprocessen in het lichaam. Met de CT-scan krijgen we uitgebreide informatie over hoe uw lichaam in elkaar zit.
vorige